Thursday , October 22 2020

Top 10 Biggest Decorating Mistakes and Fixes

Top 10 Biggest Decorating Mistakes and Fixes

As fun as decorating your home can be, there are a lot of potential pitfalls along the way. Here are the 12 biggest decorating mistakes and their solutions so you can avoid them.

1. Fake Flowers

A bit on the controversial side, for the most part fake flowers and plants are a mistake. They lack the life and essence of real flowers and end up just gathering dust. Although fresh flowers can be expensive, there ways around having to buy them all the time.

Solution: Supplement the occasional fresh flower centerpiece with fruit displayed in a bowl or a dried arrangement like bamboo stalks or curly willow.

2. Pillow Overload

As fun as pillows are, if you are unable to sit on your furniture or lie on your bed because of them, then it’s too much!

Solution: Choose a few favorite pillows to decorate the room. Then, instead of going out and buying more, focus your time and energy on creating a serene space in your home just for you.

3. Too Many Knickknacks

Decorations, accessories, knickknacks, tchotchkes — we all have them! And no matter what you want to call them, too many makes even the cleanest room appear messy.

Solution: Display a few at a time and store the rest if they’re important to you. That way you can rotate your decor occasionally. Always keep in mind your collections shouldn’t cover every surface. Edit them to look good as a small grouping.

4. Fear of Color

People too often love color but stick to neutral colors when decorating to play it safe. The result is that they keep themselves from fully enjoying a room.

Solution: Paint an accent wall. This way you add the color you crave, but it isn’t overbearing. Once you choose a color, test it out to make sure you like it and that it works in the space. If you find that you don’t like it, simply paint over it.

5. Ignoring Windows

Bare windows leaves a room feeling cold, stark and uncomfortable. Aside from paint, window treatments are the easiest and least expensive way to give a room a lift.

Solution: Hang ‘em high! Hang curtains at least 2 inches above the frame of the window. If you have high ceilings, take advantage of them by hanging your curtains all the way up to the ceiling. This creates the illusion of a bigger room. Roman shades are also a quick and simple solution, adding an extra element to the space.

6. Pushed Back Furniture

Many people believe they need to push their furniture back all the way to the walls, but this doesn’t create the best design aesthetic — too boxy and uniform.

Solution: Get the furniture off the walls and create a grouping in the center of the room. Sometimes the backs of furniture can be quite beautiful. A sofa when paired with a console table behind it provides a great place for an eye-catching display.

7. Frames Hung Too High

Whether sitting or standing, you generally don’t want to be looking up at the art on your walls. It’s hung too high if you have to bend your neck to see your art.

Solution: The optimal height for art and mirrors is eye level, which is approximately 60 inches. Another gauge you can use is by looking at the top of your door frames. Large pieces of art should just reach the top of the door frame. Also, when hanging artwork above a sofa, the bottom edge should be six inches above the top of the sofa.

8. Improper Lighting

Different rooms in a home require different types of lighting for various times of the day. Too many times lighting is too dim or too garish for the environment.

Solution: Functional lighting is the key to determining the proper lighting for a room. What is the function of the space and how does lighting play into that? For example, under-cabinet lighting is a perfect addition in a kitchen. Dimmer switches are also a great tool to use to control the mood and feel of a space. Plus, they’re inexpensive and easy to install.

9. Floating Rugs

Floating area rugs, or rugs too small for a room, are another big mistake often made. They make the room appear disproportionate.

Solution: When choosing a rug, keep in mind that the rug should be large enough so that it connects with all the furniture to anchor the seating. A good furniture arrangement places all of the front feet of the furniture on the rug.

10. Too Many Colors & Patterns

Too many colors or patterns in a house can make it look busy, crowded and distracting.

Solution: Carefully choose a fun pattern or two to highlight a wall or piece of furniture, but anchor it with solid pieces to avoid a busy design.

Check Also

Important Tips for Moving Plants Indoors for the Winter

Important Tips for Moving Plants Indoors for the Winter After spending the summer outside, it’s …